5 koristi pilates vadbe

Pilates je ena najbolj učinkovitih vadb, tako za pridobivanje mišične moči in kontrole kot za odpravljanje bolečin, a mnogi bi rekli, da je pilates ‘brez veze’, saj asociacija na pilates marsikomu predstavlja nežno, počasno in zelo previdno vadba, ki ”je bolj primerna za starostnike”.

A resnica ne bi mogla biti dlje – čeprav je pilates res počasna, nadzorovana vadba in je pogosto večina udeležencev ženskega spola in starejših, pilates vedno bolj pridobiva oboževalce in privržence med mladimi in moškimi.

Namen pilates vadbe je osredotočanje na kontrolo in dihanje – zato je nujno, da je izvedba počasna. Prav tako si želimo, da gibanje ozavestimo in povežemo z dihanjem. Da razmišljamo kako se telo giblje in ga poskušamo sinhronizirati z dihanjem. Če se nam bo mudilo, bodo vse te osnovne zahteve pilatesa ušle izpod nadzora.

Pilates vadba je namenjena vsakomur – tistemu, ki želi okrepiti svoje telo in izboljšati gibljivost, in pa tudi osebam s kroničnimi bolečinami in slabo telesno držo

Če želiš izvedeti več o pilates vadbah v Kinethera Studiu klikni tu. Za vključitev v pilates vadbeno skupino pa se prijavi tukaj.

Katerih je tistih 5 koristi pilates vadbe?

  • Uravnavanje stresa

Pilates zajema vaje za krepitev telesa, ob čemer se sproščajo endorfini, ki zmanjšujejo občutek stresa in izboljšujejo počutje, tudi kasneje po vadbi. Poleg krepitve telesa pa se pilates osredotoča tudi na raztezanje in umiritev, predvsem pa na dihalno tehniko, ki omogoča, da se sprostite tudi psihološko in umirite svoje misli.

Vključitev v pilates skupino pa ponuja tudi socialno druženje, kar izboljšuje počutje.

  • Krepitev telesa

Pilates je zasnovan na krepitvi globokih mišic telesa in je prva linija vadbe za popravljanje telesne drže in odpravo bolečin v hrbtu in sklepih. Predvsem pa se osredotoča na osnovne gibalne vzorce, pravilno tehniko in ozaveščanje telesa ob dihanju in gibanju.

Osnovni pilates

  • Izboljšanje telesne drže

Pilates zajema minimalistične gibe, s katerimi aktiviramo mišice, ki so preveč raztegnjene in dolgotrajno obremenjene v statičnih položajih in gibe in gibe, s katerimi raztezamo preveč napete in ‘zbite’ strukture, ki povzročijo zmanjšan obseg giba. Ob tem dodajamo vaje gibljivosti in mobilnosti – s katerimi izboljšamo gibalno funkcionalnost.

  • Zmanjšanje kronične bolečine

Najpogosteje se srečujemo s šibkimi globokimi mišicami telesa, medtem ko so naše površinske mišice ‘močne’ oz. močno prenapete, ker prevzemajo breme in nalogo neaktiviranih globokih mišic.

S krepitvijo teh globokih mišic zagotavljamo popolno rehabilitacijo kroničnih bolečin, predvsem v hrbtu, kolkih, ramenih in vratu.

  • Povečana gibljivost in mobilnost

Za funkcionalno telo mora biti poleg moči, prisotna tudi gibljivost, skupaj pa vodita k povečani celostni mobilnosti telesa. Na pilatesu združujemo moč in gibljivost v eno in omogočamo telesu, da najde svoj potencial tudi v najbolj zahtevnih gibih.

Gibljivost omogoča, da se mišična tkiva v telesu sprostijo in omogočajo tekoče gibanje. Na pilatesu se osredotočamo tudi na miofascialno raztezanje, ki spodbuja cirkulacijo za boljšo prekrvavljenost in nahranjenost tkiv.

Atletski pilates na blazini v zaprti skupini


Telo pogosto želi kompenzirati – fokus pilatesa je, se naučiti kako kontrolirati telo, da se zavemo kdaj nam želi celotno telo pomagati pri enem minimalnem gibi – ter ga znevtralizirati.

Pridruži se nam na pilates vadbi – klikni za prijavo.

Za vsa vprašanja nam lahko pišete na info@kine-thera.com

Lepe pozdrave,
Tea