Iskreno o novoletnih zaobljubah, resnični motivaciji in poti do dobrega počutja

Začetek leta

V začetku leta smo polni navdušenja, postavljamo si novoletne zaobljube in si obljubljamo spremembe, ki naj bi jih uvedli v svoje življenje. Novi cilji in pregled preteklih izkušenj je vedno dobro. Tako se nekaj naučimo in nadaljujemo svojo pot bolj ‘modri’. A so pogosto tej novi cilji in intenzivne ‘spremembe’ našega življenja kratkotrajne. Predvsem te novoletne.

Zakaj? Iskreno mislim, da novoletne zaobljube pišemo pod ‘pritiskom’ in z njimi zelo hitimo. Vsi okoli nas jih pišejo, se spreminjajo, pregledujejo preteklo leto in zdaj se želimo tudi mi izboljšati. Občutek je, da moramo na novi, prazni list, napisati boljšo zgodbo.

Pogosto pa na tem praznem listu, v samem vrhu, stojijo zaobljube, kot so: shujšati, več telovaditi, spremeniti prehrano,..

Zakaj ne trajajo?

V samem bistvu so to odlični cilji. Ampak zakaj potem nikoli ne trajajo dlje kot nekaj tednov?

Pogosto ugotovimo, da nimamo resnične motivacije in pravega razumevanja, kaj pomeni skrbeti za svoje telo. Večina oseb povezuje zgornje cilje z zunanjim izgledom, le redko kdo z zdravjem ali splošnim dobrim počutjem. Čeprav bodo te spremembe naredile več za naše zdravje, česar se zavedamo, nam to še ne predstavlja glavne motivacije, ker nismo tako zelo bolni ali ker se še ne počutimo tako zelo slabo.

In tako nam ostane za motivacijo nek ‘zunanji’ razlog, ki pa nima dovolj velike teže zaradi katerega bi vztrajali. Poleg tega pa gre vse tako počasi. Preden se pojavijo spremembe, je treba vložiti že nekaj truda in vztrajati.

Vadba naj bo pot do boljšega počutja in kvalitetnega vsakdana.

Čeprav je največji faktor pri dobrem počutju in izgubi kilogramov prehrana, je tudi najbolj zahtevna in komplicirana, ter pri vsakemu posamezniku zelo, zelo različna. Zaradi tega se bom danes osredotočila na vadbo.

Vadba ne bi smela biti samo sredstvo za izgubo kilogramov, temveč pot do boljšega počutja in kvalitetnega vsakdana. Moderni način življenja nas dela bolj toge, šibke in polne bolečin. Naj bo to zaradi sedenja, zaradi ponavljajočih gibov ali zaradi premalo gibanja, ki vodi v asimetrije in šibkosti.

Razlog za vse to je premalo gibanja. Kar je normalno, saj ne lovimo več živali za hrano in ne plezamo po gorah, da naberemo zelišča. Ampak ustvarjeni smo za gibanje in ker v vsakodnevnem življenju tega gibanja nimamo več, samo ustvarili organizirana druženja, kjer se gibamo skupaj.

Poslušajte se.

A tudi tu se lahko hitro zatakne. Kako se gibat? Za katero vadbo se odločiti? Kaj bo zame najbolje? Kako najdemo pravo vadbo zase, ki me ne bo obremenjevala, temveč me bo osrečevala?

Prvi korak je poslušanje sebe in lastnega telesa. Preizkušati in opazovati. Ni vse, kar je dobro za enega, dobro za vse. Namesto da sledimo mnenjem drugih, ki nam govorijo, kaj bi morali jesti ali kakšno vadbo bi morali izbrati, poslušajmo svoje telo. Pogosto preveč opazujemo druge, kaj počnejo oni in mislimo, da ‘to mora biti pa tudi dobro za nas’. A mogoče ni in bomo na tako vadbo hodili z muko in se preprečevali, da je to ‘dobro za nas’. To pogosto deluje ravno obratno, saj delujemo proti svojemu telesu in ga ne poslušamo, ko nam nekaj pravi.

Kdaj se počutimo dobro? Katera hrana nam daje energijo, brez napenjanja? Katera vadba nas osrečuje in nam prinaša zadovoljstvo, namesto da trpimo skozi vsak trening? Razumevanje lastnih potreb in želja je ključ do dolgotrajne motivacije. Ker nas ne bo vodila le želja po manjši številki na tehtnici, ampak nas bo vodila želja po tistem občutku po vadbi, po občutku moči, ki jo pridobivamo, po občutku manj bolečine v telesu, po občutku spremembe. Manj kilogramov in sprememba v izgledu telesa pride zraven. Kot nagrada, ne kot glavni cilj.

Moja lastna vizija

Ravno zaradi tega, zaradi svojih lastnih izkušenj in izkušenj pri delu v praksi, sem spoznala kako pomembna je usmerjena, kvalitetna vadba, ki prinaša spremembe, ki si jih oseba želi. V tem procesu se je odprl tudi Kinethera Studio, ki sledi tej viziji. Dobro počutje, predvsem pa kvalitetna obravnava posameznika, za kakovostno življenje brez bolečin.

Zaradi lastnih zdravstvenih težav sem se naučila sprejemati in spoštovati svoje telo zaradi tega kaj zmore in kaj prenese, ne zaradi tega kako izgleda. Ta vizija me vodi naprej. Motivacijo drži pokonci sprememba v počutju, v sposobnosti telesa.

Temu sledim tudi v Kinethera Studiu, kjer delujemo dolgoročno in kvalitetno. Spodbujamo, da sprejmete svoje telo v njegovi trenutni zmožnosti, hkrati pa opazite svoje šibkosti in na njih delate, se trudite izboljšati moč, gibljivost ali ravnotežje. Ne podpiramo hitrih rešitev, temveč spodbujamo ozaveščanje telesa, pridobivanje nadzora in postopno izboljšanje. Ne gre le za to, da dosežete določeno število ponovitev ali izgubite določeno število kilogramov, temveč za to, da se počutite dobro v svoji koži, da imate energijo za vsakdanje izzive in da gradite trajen, pozitiven odnos s svojim telesom.

Zaobljubite se sebi.

Zato vam tudi v novem letu želim, da je vaša zaobljuba sebi, da poslušate svoje telo, najdete vadbo, ki ustreza vašemu telesu in kakovostno odpravlja morebitne bolečine in težave, predvsem pa da izbirate hranljive obroke (v zmerni količini), v katerih srčno uživate.

Spodaj pa vam predlagam nekaj točk, na katere se lahko oprete pri zastavljanju zaobljub:

  1. Ne bodite strogi do sebe.

Tako kot življenje, so tudi dnevi sestavljeni iz padcev in vzponov. En dan smo lahko polni energije, pripravljeni, da naredimo zelo dober, intenziven trening ter ves dan jemo kvalitetne obroke. En dan pa se komaj dvignemo iz postelje, nežna, počasna vadba ali sprehod bo že dovolj in zelo nam paše sladko. Dovolite si. Dovolite si imeti slabe in dobre dni. Poslušaje telo in mu dajte kar si želi. Ne obremenjujte se, ker je danes tehtnica pokazala 1kg več (zelo priporočam, da se, če se že morate, tehtate 1-2x na mesec, definitivno ne vsak dan), ali ker ste danes pojedli celo vrečko čipsa. Tako kot en trening ne bo vsega popravil, tudi vrečka čipsa ne bo vsega pokvarila.

  1. Postopno dodajajte spremembe:

V novoletne zaobljube se zapodimo kot ‘svinje v buče’, trenirati začnemo iz nič treningov na 6/teden, v prehrani pa si odvzamemo vse ogljikove hidrate, mlečne izdelke, sire, sladke in slane prigrizke in pričakujemo, da bomo sedaj preživeli strogo na mesnih in zelenjavnih izdelkih in šestih vadbenih enotah na teden naslednji mesec in potem bomo zdravi, fit, shujšani in super energični. Ne bo šlo.

Dodajajte eno spremembo na teden, ali celo na dva tedna. Najprej se odpovejte eni slabi prehranski navadi, nato se tega držite, šele po dveh tednih dodajte drugo spremembo (vključite se na vadbo 1x/teden) in se držite tega. Sprememb se bo veliko lažje ‘držati’ in veliko manj se boste mučili.

  1. Resnična motivacija:

Razmislite o svojih resničnih motivacijah za spremembe in postavite cilje, ki so povezani z vašimi vrednotami in notranjim zadovoljstvom.

  1. Uživajte v vadbi:

Namesto da vadbo dojemate kot obveznost, poiščite dejavnosti, ki vam prinašajo veselje. Raziskujte različne oblike vadbe, dokler ne najdete tiste, ki vam resnično ustreza. Sprejmite svoje šibkosti, na njih gradite in uživajte v spremembah, ki jih opazujete.

  1. Dolgoročni pristop k zdravju:

Razmišljajte o trajnih spremembah v življenjskem slogu, ki vam prinašajo dolgoročno dobro počutje. Postavite si cilje, ki gredo onkraj zunanjega izgleda in ki spodbujajo vaše zdravje. Delajte na izboljšanju vsakodnevnega življenja in krepite svoje telo danes, da vam bo služilo še dolgo let naprej.

Za več informacij, nasvetov in motivacije spremljajte spletno stran ter družabne medije, kjer redno delim koristne vsebine. Ob tej priložnosti vabim tudi vse, ki iščete individualno obravnavo in usmerjeno, kvalitetno vadbo pod nadzorom kineziologa, da obiščete Kinethera Studio, kjer vam bomo pomagali pri odpravljanju bolečin in vas spodbujali pri doseganju vaših ciljev.

Povezave do naših omrežij najdete na povezavi https://linktr.ee/kinethera

Tea Rozman, dipl. kineziologinja

Kinethera, kinezioterapevtski studio.