Kineziološka obravnava hernije v hrbtenici

Hernija pomeni izbočenje ali zdrs in se lahko pojavi v sklepih, mišicah ali organih. V tej objavi govorimo o herniji v hrbtenici.

V današnjem času bo marsikdo rekel, da ima že skoraj vsak hernijo in naj se ne sekirajmo. Hernija ni kar normalna in naj ne bo sprejeta!

Sedeč način življenja dela našo hrbtenico manj mobilno, predvsem manj ‘nahranjeno in prožno’ oz. hidridano zaradi pomanjkanja gibanja in tudi slabše postavljeno, zaradi konstantne slabše drže, zato je tudi pojavnost hernije lahko večja. Lahko smo veseli, če hernijo opazimo, a ne dela velikih težav. A naj to ne pomeni, da jo ne poskušamo reševati in da se bo rešila ‘sama od sebe’.

Hernija, znana tudi kot zdrs medvretenčne ploščice, je stanje, pri katerem pride do izbočenja medvretenčne ploščice, kar lahko, med drugimi, povzroči tudi pritisk na bližnje živce. Ko hernija pritisne na bližnje živce je že resno stanje. Do te točke je pa še nekaj drugih faz. Hernija lahko vodi do bolečin v hrbtu, mišične napetosti, šibkosti, odrevenelosti in nelagodja, ki lahko bistveno vplivajo na kakovost življenja posameznika.

Hernija diska [ učinkovito zdravljenje ]

https://images.app.goo.gl/tMRXVsqg7TvBKjHT8

Razumevanje Hernije

Medvretenčne ploščice so gelu podobne strukture, ki se nahajajo med vretenci in delujejo kot blažilci udarcev za hrbtenico. Ko pride do hernije, se notranji gelasti del izboči skozi razpoko v zunanjem obroču ploščice. To izbočenje lahko pritiska na živčne korenine ali hrbtenjačo, kar povzroči simptome, kot so:

– Bolečina v spodnjem delu hrbta ali vratu

– Bolečina, ki se širi v noge ali roke


– Mravljinčenje ali odrevenelost


– Mišična oslabelost

Hernija diska (ledvena hernija, vzroki, zdravljenje, simptomi)

https://images.app.goo.gl/aretYJTocxjAyXto6

Vzroki

Hernija se lahko pojavi iz različnih razlogov in ni tistega enega razloga na katerega bi lahko pokazali s prstom. Imajo pa osebe, ki so neaktivne in večino dneva presedijo, ter osebe, ki prenašajo težja bremena in izvajajo nenadzorovane rotacije, več možnosti za pojav hernije v hrbtenici.
Pojavnost hernije je pogostejša pri osebah, ki imajo prešibke mišice, ki bi morale delovati kot temelj in ki nimajo nadzora nad gibanjem telesa, aktivacijo mišic in dihanjem, ob tem pa prenašajo velika bremena in izvajajo rotacije.
Prenos velikih bremen, rotacije in funkcionalno gibanje je normalno in zaželjeno za naše telo. A ta gibanja morajo na nečem stati. Ko se ravnovesje poruši, lahko pride do napetih mišičnih struktur, sprememb v sami strukturi vretenc ali celo do hernije, ki lahko povzroča veliko bolečin.

Kineziološka Obravnava Hernije in Rehabilitacija

Kineziologija, znanost o gibanju, ponuja celostni pristop k obravnavi hernije, ki vključuje prilagojene vaje in tehnike za lajšanje simptomov in izboljšanje funkcionalnosti.

Naj bo to ledvena, torakalna ali cervikalna hernija, principi rehabilitacije so enaki.
Rehabilitacija hernije naj se vedno začne z individualnim pristopom. Na individualni vadbi, kjer je kineziolog ves čas prisoten in spremlja vaše gibanje, ga popravlja in vas usmerja, lahko kvalitetnejše začnete vašo rehabilitacijo in se kasneje tudi z večjo samozavestjo in zagotovostjo pridružite skupinskim vadbam.

1. Ocena stanja:

Kineziološka obravnava se začne z natančno oceno posameznikovega stanja na uvajalni uvodni uri. Po prejemu izvidom kineziolog oceni stopnjo hernije in točno lokacijo, s pogovorom se opredeli simptomatika in splošno počutje posameznika, z analizo drže preverimo ali bi lahko hernija že vplivala na prilagoditev telesa in kompenzatorne gibe, z gibalnimi testi pa se preveri telesne sposobnosti, kot so gibljivost in moč, ter opredeli problematiko gibanja in poišče morebitne asimetrije. Na podlagi te ocene se pripravi individualiziran načrt vadbe, ki na začetku zahteva individualno obravnavo, kasneje pa se lahko nadaljuje v skupinskih vadbah pilatesa ali kinezioloških treningih.

Uvajalna ura. Individualna obravnava. Pilates. Analiza drže. Gibalni testi. Rehabilitacija.

Analiza in gibalni testi.

2. Vaje za krepitev jedra:

Krepitev mišic jedra je ključnega pomena za stabilizacijo hrbtenice in zmanjšanje bolečin. Statične vaje in vaje za globoke trebušne mišice, pomagajo okrepiti mišice okoli hrbtenice.

Rehabilitacijo osredotočimo na pridobivanje stabilnosti in nadzora, vedno po principu od znotraj navzven. Temelj rehabilitacije je pilates.
Potrebno je zgraditi kvaliteten temelj, da se lahko potem na njem stoji – tako delamo, ko gradimo hišo, a ko pride do našega telesa, so stvari malo bolj majave. Dobesedno.
Individualna obravnava. Pilates. Krepitev trebušnih mišic. Rehabilitacija. kine-thera.com

Individualna obravnava.

Rehabilitacija se osredotoča na odpravljanje hernije in krepitev vašega telesa, da do hernije ne pride nikoli več, ali vsaj čim kasneje.
Razumeti pa moramo, da preventiva deluje veliko bolje in je vredno vlagati vanjo.

3. Terapevtska masaža

Hernija lahko od samega začetka povzroča mišično napetost in nelagodje. Ob zdrsu medvretenčne ploščice, se mišice ob hrbtenici napnejo v odgovor herniji, saj tako zaščitijo telo pred morebitnimi pretiranimi gibi in stabilizirajo hrbtenico, da se stanje ne bi poslabšalo.

Terapevtska masaža lahko zmanjša bolečino in izboljša mobilnost hrbtenice. Se pa poleg masaže spodbuja redna vadba za krepitev trebušnih mišic, saj skupaj delujeta najbolj kvalitetno.

V določenih primerih se priporoča Kinezioterapevtsko obravnavo, saj je najbolj celostna in posledično tudi najbolj kvalitetna obravnava, ki prinaša najboljše rezultate. Skupaj v obravnavi se izvede terapevtska masaža, kjer se sprostijo napete mišice, takoj za masažo pa opravimo nežno vadbo, ki temelji na personaliziranih korekcijskih vajah, ki ‘zaspane’ mišične strukture aktivira in tako vzpostavi ravnovesje v telesu.

terapevtska masaža. kinezioterapevtska obravnava.

Terapevtska masaža.

4. Raztezne vaje:

Raztezanje mišic, ki so pogosto napete zaradi hernije, pomaga povečati gibljivost in zmanjšati pritisk na medvretenčne ploščice. Vaje, kot so raztezanje zadnjih stegenskih mišic in mišic spodnjega dela hrbta, so pogosto vključene v rehabilitacijo.

5. Tehnike za izboljšanje drže:

Pravilna drža zmanjša obremenitev hrbtenice in razbremeni mišične strukture. Kineziologi na vadbah spodbujajo pravilno držo, ki nam služi pri vsakodnevnih aktivnostih, dodajajo vaje, ki krepijo mišice hrbta in trupa, ter raztegujejo prsne mišice, ki so pogosto zakrčene zaradi slabe telesne drže.

Osnovni pilates. Pilates. Rehabilitacija. Pilates na blazini.

Pilates v skupini.

6. Funkcionalne Vaje:

Funkcionalne vaje, ki posnemajo gibe iz vsakdanjega življenja, pomagajo izboljšati splošno gibljivost in moč, ter naše telo pripravijo na večje obremenitve in tudi nenadne gibalne spremembe. Funkcionalne vaje spodbujajo razvoj ravnotežja, koordinacije, moči in mobilnosti, predvsem se pa osredotočajo na pravilno dihalno tehniko ob pravilni aktivaciji globokih stabilizatorjev trupa. Te vaje so prilagojene posameznikovim sposobnostim in potrebam.

7. Učenje:

V življenju se nenehno učimo in nič drugače ni pri gibanju. Večina ljudi se dnevno giba narobe – veliko je kompenzacijskih gibov, saj je telo pametnejši od nas in si držo ali gib poenostavi, kar vodi v asimetrije. Prav tako je z dihanjem – da povežemo pravilno dihalno tehniko s kvalitetnimi gibalnimi vzorci zahteva veliko časa in veliko učenja o našem telesu.

Zato vas spodbujam, da si vzamete gibanje, kot del vsakdana in se učite gibate, spoznavate telo in ga spreminjate na bolje.

Povzetek

Kineziološka obravnava hernije ponuja celostni in prilagojen pristop, ki posameznikom pomaga zmanjšati bolečino, izboljšati funkcionalnost in kakovost življenja. S pravilno oceno, prilagojenimi vajami in učenjem lahko kineziologi pomagajo posameznikom ponovno zaupati svojemu telesu in se vrniti k aktivnemu življenju brez bolečin.

V kolikor potrebujete pomoč in svetovanje, se lahko obrnete na nas preko online brezplačnega posveta.

Čim več gibanja do naslednjič,

Tea Rozman, dipl. kineziologinja