Pogosta vprašanja

Kineziologija je veda o človeškem gibanju, kineziolog pa je strokovnjak na področju gibanja telesa in napredne rehabilitacije.

Kineziologov in kinezioterapevtov ne gre enačiti s fizioterapevti, niti z osebnimi trenerji ali športnimi trenerji.

Od fizioterapije se razlikuje, da kineziolog ne izvaja terapij z laserji, ultrazvokom in podobnimi napravami. Fizioterapevti so strokovnjaki za začetno, akutno fazo rehabilitacije, kineziologi pa delo prevzamejo, ko oseba preide v subakutno fazo oz. v fazo, kjer se posameznikovo gibanje želi povrniti v predhodno gibalno stanje. (Po domače: ko si poškodujete gleženj, ko oteknila mine, ko so terapije v akutni fazi zaključene in lahko počasi stopite na nogo, delo prevzamemo kineziologi, da mišice gležnja raztegnemo, okrepimo in vrnemo v funkcionalno stanje, ki vam bo služilo še dolgo časa).

Zelo pa se razlikujemo tudi od osebnih in športnih trenerjev. Kineziologi smo izobraženi, da izvajamo vadbo tako z zdravimi posamezniki in športniki, s katerimi natančno periodiziramo kondicijski program in ga prilagajamo na napredek, kot tudi z rizičnimi skupinami. V to skupino spadajo osebe, vse od nosečnic, do oseb s visokim krvnim tlakom, avtoimunimi obolenji, oblikami raka, vse do starostnikov.

Naše delo je veliko bolj specifično, usmerjeno, previdno in predvsem odgovorno. Vemo, da enak način vadbe ne bo ustrezal vsem posameznikom, in da lahko ena metoda in način vadbe osebi iz določene fizične skupine koristi, medtem ko drugemu škoduje, oz. njegovo stanje poslabša. Globoko poznamo anatomijo in fiziologijo, kar nam omogoča, da posamezniku organiziramo varno vadbo in predamo širno znanje, ki ga lahko sam aplicira v vsakodnevno življenje.

Kineziolog vseh 45 min posveti samo vam, vašim težavam in željam. V tem času vas osebno spozna, oceni vaše fizično stanje, telesno držo, opravi funkcionalne teste, spozna morebitne bolezni, bolečine, pretekle izkušnje in dobi uvid v vaše cilje.

Predvsem pa vidi ali vam lahko v Kinethera studiu pomagamo ali je vaš problem treba naslavljati na druge strokovnjake.

Uvoden posvet je nujen, saj le tako lahko kineziolog nudi personaliziran in oseben pristop na vadbi. V kolikor je vaš namen se pridružiti skupini na kineziološki vadbi (do 4 osebe), na sami vadbi ni dovolj časa, niti možnosti pozornosti, da bi kineziolog z vami opravljal teste, analizo telesne drže, se pogovarjal o bolečinah, ciljih, itd., saj ima v prostoru še druge vadeče.

Prav za to je uvoden posvet nujen. Da vam lahko že na naslednji uri pripravi učinkovito in popolnoma prilagojeno vadbo, tudi če sodelujete v skupini.

Z obiskom kineziologa pridobite varen in strokoven nadzor. Vadbe so zasnovane na znanstvenih dognanjih in oblikovane po kinezioloških principih, ki so dokazani da delujejo.

Pridobite znanje in predvsem varnost, saj smo kineziologi izobraženi, da poznamo kontraindikacije vsake poškodbe in kronične bolezni ali bolečine.

Z nami delate varno in sistematično. Ne prehitevamo korakov in pustimo vašemu telesu, da nam sam pove kaj mi ustreza in kaj ne.

Kineziološke vadbe v Kinethera studiu niso točno poimenovane, kot ste mogoče navajeni ponavadi. V Kinethera studiu ne ponujamo funkcionalnih vadb, vadb za moč ali vadb za zdravo hrbtenico posebej, ampak ponujamo VSE SKUPAJ. Prav v tem je čar kinezioloških vadb in vadb v majhnih skupinah.

V kineziološkem studiu Kinethera se vsak posameznik najprej udeleži uvodnega posveta (45 min), kjer kineziolog oceni njegovo fizično stanje ter osebo spozna, spozna morebitne bolezni, bolečine, pretekle izkušnje in dobi uvid v posameznikove cilje.

Na podlagi tega se lahko udeležite kineziološke vadbe v skupini (do 4 osebe) ali (semi-) individualno, kjer je vadba prilagojena posebej za vas (na podlagi uvodnega posveta). Ne glede na to ali ste v skupini, vadba bo prilagojena vašemu stanju, bolečinam in ciljem, in bo morda drugačna od drugih oseb v prostoru.

V kolikor to pomeni, da je potrebno delati na odpravljanju bolečine v hrbtu ali na povečanju mišične mase, bo za vas trening pripravljen s tem ciljem.

Ne morem vam opisati z besedami, kako pomembna je pilates vadba in kako primerna je prav za vse.

Pilates je zelo narobe dojeman in sprejet. Predvsem je pilates vadba dojemana kot zelo nežna vadba, ki je primerna samo za ženske.

Ampak to ne bi moglo biti bolj zmotno.

Pilates vadba temelji na krepitvi jedra telesa in najmanjših, povezovalnih mišic, ki so zelo pogosto povezane z bolečinami v hrbtu, vratu in kolkih. Je ena temeljnih vadb vsake rehabilitacije in kondicijske priprave, predvsem pa predstavlja temelj prav vsake vadbe, ne glede na cilj.

Uči nas dihanja, zaznavanja najbolj skritih mišic, aktiviranja več različnih delov telesa hkrati in krepitvi trebušnih mišic ter raztezanju skrajšanih mišičnih tkiv, ki so povezana z sodobnim načinom življenja.

Kinethera ponuja dve obliki pilates vadbe. Osnovni pilates in Atletski pilates. Pri osnovnem se seveda učimo osnov, aktivacije trebušne stene, mišic medeničnega dna, stabilizacije, dihanja in pravilnih položajev telesa in hrbtenice.

Pri atletskem pilatesu pa pilates dvignemo na nov nivo intenzivnosti in raziskujemo kako je naše telo vzdržno in močno v samih temeljih.

Atletskemu pilatesu se ne morete pridružiti brez osnov Osnovnega pilatesa. Pred pridružitvijo je potreben uvoden posvet, kjer ocenimo vaše fizično zmogljivost in gibalno sposobnost, ter se spoznamo s vašimi osnovami pilatesa. V kolikor ste prej že obiskovali pilates, in telo pravilno kontrolirate, se lahko pridružite atletskemu.

Za vse. Kinethera temelji na osebnem pristopu in personaliziranih vadbah.

Na uvodnem posvetu se spoznamo z vašim stanjem in določimo ali vam lahko pomagamo, na kakšen način se nam zdi, da vam lahko najbolj učinkovito pomagamo in kako bo izgledala vadba.

Vsaka vadba, tudi v skupini, je prilagojena vašemu stanju in ciljem.

V Kinethera studiu se vse masaže smatrajo kot terapevtske, saj je prvotni namen zmanjšanje bolečin ali simptomov, ki jih mišične napetosti povzročajo, sproščanju napetosti v mišičnih tkivih in fascijah in spodbujanju krvnega in limfnega pretoka, kar zmanjšuje oteklost in pripomore pri zmanjševanju celulita.

Terapevtske masaže so primerne za vsakogar, saj so prilagojene posameznikovim težavam in željam. Lahko so popolnoma sproščujoče in nežne, lahko pa zajemajo tudi močnejše tehnike, ki bolj pripomorejo sproščanju mišičnih napetosti. Tretma se prilagodi posamezniku.

Terapevtske masaže zajemajo tehnike klasične, protibolečinske in športne masaže s trigger point terapijo, ki vključujejo pritiske, gnetenje, glajenje in raztezanje mišic. S pomočjo teh tehnik delujemo na problematična področja telesa, s čimer spodbujamo prekrvavitev, aktiviramo limfni sistem, izboljšujemo gibljivost sklepov, sproščamo mišično napetost in pospešujemo proces celjenja.

Terapevtska masaža se priporoča pri zdravljenju različnih telesnih težav, kot so mišične napetosti, poškodbe mehkih tkiv, bolečine v sklepih in stresne obremenitve. Se primarno izvaja na bolečem predelu in na strukturah okoli, ki bi lahko kakorkoli vplivale na bolečino.

Terapevtska masaža se prilagodi individualnim potrebam vsakega posameznika in se izvaja kot samostojna terapija ali v kombinaciji z drugimi terapevtskimi ali kineziološkimi pristopi.

Terapevtska masaža se priporoča kot komplementarna terapija kineziološkim ali drugim vadbenim pristopom, saj zmanjšuje bolečine in povečuje funkcionalnost telesa, kar omogoča povečevati vadbeno učinkovitosti, izboljševati gibalne vzorce in telesno držo. Z masažo lahko vplivamo na hitrejši in bolj kakovosten napredek pri vadbi.

Kinezioterapevtska obravnava na prvem obisku vključuje 15 min uvodnega posveta, kjer opredelimo problematiko in naredimo funkcionalne teste in analizo drže. Nato sledi 45 min terapevtske masaže problematičnega dela in vseh struktur, ki bi kakorkoli lahko vplivale na težavo s katero se soočate. S tem poskušamo doseči, da se strukture sprostijo, da se raztegnejo in se v njih poveča pretok. Po masaži sledi še 45 min kinezioloških vaj, ki temeljijo na pilates metodi, kjer specifične strukture dinamično aktiviramo in vas naučimo pravilnih gibalnih vzorcev in dihanja, ter vam predamo nekaj osnovnih vaj, ki jih lahko izvajate doma, da izboljšate stanje.

Kinezioterapevtska obravnava se priporoča vsem, ki imate težave v lokomotornem sistemu, bolečine v telesu in ne poznate vzroka, vsem, ki začenjate z vadbo, vsem, ki ste v fazi rehabilitacije in tudi vsem ostalim, ki si želite sprostilnih in aktivacijskih metod v enem tretmaju, ter poleg tega pridobiti znanje in nov uvid v vaše telo in domov odnesti nekaj specifičnih vaj, ki vam bodo služile kot preventiva ali rehabilitacija.

Imaš vprašanje?

Ne vidiš tistega, kar te zanima? Napiši mi in ti odgovorim.

Stopi v stik

Rezerviraj brezplačni klic ali pošlji povpraševanje.