Tea Rozman, dipl. kineziologije
kondicijska trenerka & inštruktorica pilatesa

Svojo zgodbo želim razdeliti na zgodbo pred zdravstvenimi težavami in po njih.

Leta 2021 in 2022, obe pomladi, sem bila hospitalizirana zaradi dveh popolnoma različnih avto imunih bolezni oz. sindromov.
Obdobje pred boleznimi je bilo zame obdobje, kjer sem bila od nekdaj zelo aktivna in sem verjela v visoko intenzivne treninge, kjer sem uživala v zahtevnosti vaj in kjer sem si zamišljala delati v vrhunskem športu, kjer lahko preizkušam meje fizične zmogljivosti posameznikov.
Obdobje po bolezni pa je obdobje, kjer je vse v kar sem verjela in na čemer sem delala, padlo v vodo. Fizična zmogljivost mojega telesa je bila tako nizka, kot še nikoli, in tudi nikoli več nisem prišla nazaj na isti nivo. Borila sem se s pridobivanjem mišične mase in predvsem s poslušanjem svojega telesa, ter v ospredje pričela postavljati svoje dobro počutje. Telesno aktivnost sem vzela kot sredstvo, ki mi lahko pomaga povrniti dobro fizično formo na počasen, a sistematičen način.

‘V tem obdobju sem tudi spoznala, da mi moje delo omogoča pomagati osebam, ki so izkusile podobno zgodbo, priti do ponovne vzpostavitve ravnovesja mišične moči in energije, ter predvsem zdravja in dobrega počutja. Sprejela sem, da je telesna aktivnost lahko nežna in predvsem enostavna, ter da je na prvem mestu naše počutje in izboljšanje našega bolezenskega, telesnega ali duševnega zdravja. Predvsem pa sem spoznala, da je vsak posameznik zgodba zase in da le vsak na svoj način doseže dobro počutje.”

Moji dodatno pridobljeni nazivi: Inštruktorica pilatesa in trenerka plavanja.

Najbolj se specializiram v pilates vadbi, v kinezioterapiji, rehabilitacijah ter vadbah rizičnih skupin (oseb s boleznimi, nosečnice), v kondicijski pripravi športnikov (rekreativnih in profesionalnih) ter v terapevtski masaži s katero podpremo regeneracijo in dvignemo učinkovitost vadbe.

Moji popolni začetki

Ti so bili v vodenju skupinskih vadb. To so bile vadbe vse od bootcamp-ov, funkcionalnih vadb, aerobike, pilatesov, joge, vadbe za zdravo hrbtenico, ipd. Naknadno sem se priključila grosupeljski odbojkarski ekipi ATK, kjer sodelujem še danes kot kondicijska trenerka. Pot me je vodila v Ljubljano, kjer sem nadaljevala s skupinskimi vadbami, začela pa tudi bolj sodelovati s posamezniki na individualni ravni. Sodelovala sem tudi v zdravstvenih ustanovah kot kineziolog in delovala na področju rehabilitacij in vadbah z nosečnicami. Izkušnje sem pridobivala na področju kondicijske priprave vrhunskih športnikov, rehabilitacije rekreativnih športnikov, vadbe oseb s bolečinami, oseb po hospitalizacijah in nosečnic.

”Močno verjamem, da sta pilates & vadba z utežmi, temelj za vsako močno telo in kakovostno gibanje.”

Ime Kinethera izvira iz imena Kinesiotherapy, ki se prevede v Kinezioterapijo, kar je napredna veja kineziologije in svoje mesto najde v terapiji. Terapiji gibanja.

Kinethera pooseblja napredno kinezioterapijo, ki ni le vadba in terapija ampak ponuja in zajema kvalitetno gibanje in regeneracijo za celotno telo. Od gibanja, masaž, prehrane in vrst regeneracije.

Glavno vodilo Kinethere je, da se k posamezniku pristopa celostno in s potrpežljivostjo. Nimamo čudežnih jedilnikov ustvarjenih za vse, vsaka vadba in masaža pa je posamezniku individualno prilagojena.

Delujemo v majhnih skupinah, z osebnim pristopom in verjamemo v znanost in nenehno učenje. Želimo vam predati znanje, ki ga boste lahko s seboj odnesli naprej in kjerkoli boste izvajali vadbo, se prehranjevali, boste točno vedeli zakaj je nečemu tako.

Kineziologov in kinezioterapevtov ne gre enačiti s fizioterapevti, niti z osebnimi trenerji ali športnimi trenerji. Kineziologija je veda o gibanju telesa in kineziologi smo strokovnjaki na področju gibanja in napredne rehabilitacije.

Od fizioterapije se razlikuje, da kineziolog ne izvaja terapij z laserji, ultrazvokom in podobnimi napravami. Fizioterapevti so strokovnjaki za začetno, akutno fazo rehabilitacije, kineziologi pa delo prevzamejo, ko oseba preide v subakutno fazo oz. v fazo, kjer se posameznikovo gibanje želi povrniti v predhodno gibalno stanje. (Po domače: ko si poškodujete gleženj, ko oteknila mine, ko so terapije v akutni fazi zaključene in lahko počasi stopite na nogo, delo prevzamemo kineziologi, da mišice gležnja raztegnemo, okrepimo in vrnemo v funkcionalno stanje, ki vam bo služilo še dolgo časa).

Zelo pa se razlikujemo tudi od osebnih in športnih trenerjev. Kineziologi smo izobraženi, da izvajamo vadbo tako z zdravimi posamezniki in športniki, s katerimi natančno periodiziramo kondicijski program in ga prilagajamo na napredek, kot tudi z rizičnimi skupinami. V to skupino spadajo osebe, vse od nosečnic, do oseb s visokim krvnim tlakom, avtoimunimi obolenji, oblikami raka, vse do starostnikov.

Naše delo je veliko bolj specifično, usmerjeno in predvsem odgovorno. Vemo, da enak način vadbe ne bo ustrezal vsem posameznikom, in da lahko ena metoda in način vadbe osebi iz določene fizične skupine koristi, medtem ko drugemu škoduje, oz. njegovo stanje poslabša. Globoko poznamo anatomijo in fiziologijo, kar nam omogoča, da posamezniku organiziramo varno vadbo in predamo širno znanje, ki ga lahko sam aplicira v vsakodnevno življenje.